Beuving Lifestyle · Just Believe · Training en voeding 💪 · updates

Adaptogenen 💚

De wondere werking van 💚ADAPTOGENEN💚

In de Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van de wondere werking van deze helende kruiden.

Het Latijnse ‘adaptare’ betekent aanpassen. En dat is precies wat deze kruiden doen.
Ze helpen je lichaam zich aan te passen aan bepaalde stressoren. Ze staan met name bekend om hun positieve uitwerking op je hormonale balans.

Adaptogenen helpen je in alle facetten veerkrachtig en in balans te blijven. Waardoor je je energie, focus, kracht en over het algemeen goede humeur behoudt.

🌱Welke soorten zijn er:
De lijst met adaptogenen is eindeloos. De volgende soorten zijn de meest bekende:

Ashwaganda: ​
Misschien wel dé bekendste adaptogeen. Ashwaganda speelt een belangrijke rol binnen de ayurveda en wordt wel ‘koninklijk kruid’ genoemd. Deze adaptogeen helpt je lichaam om zich aan te passen aan stressituaties door het reguleren van de cortisolproductie, bevordert je gemoedstoestand en zorgt voor rust.

Chaga:​
Deze paddenstoel groeit in Scandinavië. Chaga is goed voor je darmen en spijsvertering. Het geeft je immuunsysteem een boost, vergroot je afweer en kan angstgevoelens, stress en nervositeit verminderen.

Maca:​
De macawortel groeit in extreme weersomstandigheden in het Andesgebergte in Peru. Die omstandigheden zorgen ervoor dat Maca een heel groot aanpassingsvermogen heeft. Je kunt het gebruiken ter vermindering van overgangsklachten of het ondersteunen van je cyclus. Het kan ook je libido vergroten en zorgt voor meer energie. Maca heeft een hele hoge voedingswaarde: er zitten onder andere veel goed opneembare vitaminen, antioxidanten en mineralen (vooral ijzer) in.

Rhodiola:​
Rhodiola Rosea (of rozenwortel) stimuleert bij vermoeidheid en kalmeert juist bij rusteloosheid. Het houdt de geest helder en geeft je meer focus. Als je stress hebt, reguleert het de hormonale reacties van het lichaam, onder andere door het verhogen van het gehalte dopamine en serotonine in de hersenen. Rozenwortel is ook goed voor je spijsvertering.

Reishi:​
Dit poeder – net als Chaga afkomstig van een paddenstoel – versterkt de natuurlijke werking van je immuunsysteem, kalmeert je zenuwstelsel, heeft een positieve werking op het hart en verbetert de doorbloeding. Handig om te weten: Reishi is een milde adaptogeen. Om de voordelen van deze adaptogeen optimaal te ervaren, moet je het dus langere tijd gebruiken.

🌱Hoe nuttig je adaptogenen?

Adaptogenen kun je op verschillende manier toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon. Denk aan tabletten, capsules ect. Ik kies ervoor om een tonic te gebruiken die een hele hoge dosis werkzame kruiden bevat die ook weer synergetisch met elkaar samenwerken. Deze tonic drink ik dagelijks als thee. 🙏

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s